Wybór pieca do pizzy to jedna z najważniejszych decyzji w przypadku każdego, kto chce osiągnąć sukces w branży gastronomicznej i zamierza oferować tą popularną włoską potrawę.
- Najpopularniejsze rodzaje pieców do pizzy
- Zalety pieca elektrycznego
- Gdzie kupić prawdziwy włoski piec?
Zakup źle dobranego lub niskiej jakości pieca niejednokrotnie przekłada się na niezadowolenie klientów, co może negatywnie wpłynąć na zyski. Sprawdź, jakie profesjonalne piece do pizzy cieszą się największą popularnością i gdzie można zamówić wyposażenie dla gastronomii bez potrzeby wychodzenia z domu.
Najpopularniejsze rodzaje pieców do pizzy
W ofercie firm zajmujących się wyposażeniem dla branży gastronomicznej można znaleźć kilka rodzajów pieców. Najczęściej spotykane to obecnie piece elektryczne, gazowe oraz modele opalane drewnem. Teoretycznie każdy z nich można wykorzystać do przygotowania pysznej pizzy, jednak wymaga to odpowiedniego doświadczenia. Skoro więc można od razu ułatwić sobie prowadzenie działalności i zakupić markowy piec do pizzy elektryczny, błędem byłoby z tego nie skorzystać. Pierwszym krokiem, jaki należy zrobić, aby kupić dobry piec, jest określenie rzeczywistych potrzeb lokalu, tego, na jakiej działalności ma bazować lokal oraz budżetu, jaki można przeznaczyć na zakup. Z tymi informacjami najlepiej jest się zgłosić do doświadczonego dostawcy, który będzie mógł doradzić piec gazowy lub elektryczny o wystarczającej wydajności.
Zalety pieca elektrycznego
Kupując elektryczny piec do pizzy znanej firmy, zyskuje się niezawodny sprzęt, który z pewnością posłuży przez wiele lat. Dodatkowo takie rozwiązanie sprawdzi się zarówno w przypadku dużych lokali, jak i niewielkich punktów gastronomicznych. Za zakupem pieca elektrycznego przemawia prosta obsługa. Nic więc dziwnego, że często decydują się na niego lokale, które nie skupiają się wyłącznie na serwowaniu pizzy, a oprócz niej mają w karcie wiele innych potraw. Tego typu piece można zamówić w wariancie jedno lub dwukomorowym. W przypadku lokali, które dopiero rozpoczynają działalność i nie mają wyrobionej renomy lepszym wyborem może być piec z jedną komorą. Musisz jednak pamiętać, że z czasem – gdy klienci zaczną regularnie wracać do twojej restauracji – może się on okazać niewystarczający, co będzie się wiązało z koniecznością zmiany pieca. Dodatkową zaletą pieców elektrycznych jest przystępna cena.
Gdzie kupić prawdziwy włoski piec?
Z koniecznością zainwestowania większych kwot muszą się natomiast liczyć restauratorzy, którzy chcą mieć włoski piec do pizzy zasilany gazem. Cena takiego sprzętu jest dużo wyższa, przez co zazwyczaj wybierają go lokale, które specjalizują się w pizzy. Niezależnie jednak od tego, czy chcesz prowadzić wyłącznie pizzerię, czy też oferować inne dania, powinieneś mieć na uwadze, że chociaż piec gazowy jest droższy, to koszty związane z jego użytkowaniem są niższe niż w przypadku pieca elektrycznego. Ostatnimi laty popularnością cieszą się także piece, które są opalane drewnem. Argumenty przemawiające za takim wyborem to przede wszystkim uniwersalność i ekologia. Restauratorzy, którzy stosują piece do pizzy na drewno, bardzo często wykorzystują to jako hasło reklamowe.
Gdzie kupić prawdziwy włoski piec?
Firma, która od lat oferuje porządne piece w atrakcyjnych cenach, umożliwia składanie zamówień przez sklep internetowy. Dzięki temu klienci mogą zapoznać się ze szczegółami produktów i obejrzeć zdjęcia. Podczas zakupów warto rozważyć domówienie pozostałych elementów wyposażenia do pizzerii, aby później nie okazało się, że czegoś brakuje.