Obok dań podawanych do stolika w lokalu gastronomicznym źródło dochodu wielu restauratorów stanowią posiłki zamawiane na wynos, a często także z dostawą pod wskazany adres. Restauracje świadczące usługi cateringowe, aby dostarczać obiady klientom, potrzebują dużej ilości opakowań. Do najchętniej wybieranych należą plastikowe pojemniki do zgrzewu. A jaka jest tajemnica ich popularności?
Komfort transportu posiłków z plastikowymi opakowaniami do zgrzewu
Największy atut plastikowych opakowań do zgrzewu stanowi ich szczelność. Tego rodzaju pojemniki napełniane są żywnością, po czym zabezpieczane warstwą folii. Następnie za pomocą specjalistycznego sprzętu folia jest zgrzewana z plastikiem, zapewniając żywności hermetyczną ochronę. Pakując w ten sposób posiłek, restaurator może mieć pewność, że podczas jego transportu do klienta nie dojdzie do wycieku żywności o konsystencji półpłynnej.
Plastikowe pojemniki do zgrzewu – opakowania o właściwościach termoizolacyjnych
Dzięki szczelnej warstwie folii ochronnej plastikowe opakowania do zgrzewu wykazują właściwości termoizolacyjne. Gorące dania obiadowe zapakowane w pojemniki bez dostępu powietrza dłużej zachowują pożądaną temperaturę. Korzystając z tej technologii, restaurator zyskuje pewność, że posiłek nie wystygnie, zanim trafi na stół w domu klienta i jego rodziny. Ma to szczególne znaczenie w przypadku dużej odległości pomiędzy lokalem gastronomicznym a adresem, pod który dostarczane jest zamówienie.
Opakowania do zgrzewu – gwarancja zachowania smaku i aromatu potraw
Plastikowe pojemniki pozwalają zadbać nie tylko o odpowiednią temperaturę potraw, ale również ich świeżość aromat oraz walory smakowe. Plastik wykorzystywany do produkcji opakowań do zgrzewu jest całkowicie bezwonny i nie wpływa na smak serwowanych potraw. To gwarancja, że w transporcie danie nie straci jakości i będzie smakowało równie wyśmienicie jak spożywane na miejscu. Zmianie nie ulegnie również jego zapach.
Trwałość plastikowych pojemników do zgrzewu
Wyliczając korzyści, jakie płyną z wykorzystania plastikowych opakowań do zgrzewu, nie można pominąć ich trwałości oraz odporności na ekstremalne temperatury. Posiłki spakowane w tego rodzaju pojemniki mogą być z powodzeniem przechowywane w zamrażarce, ale i podgrzewane w kuchenkach mikrofalowych. Plastik zastosowany do produkcji pojemników do zgrzewu nie jest toksyczny dla żywności, nawet gdy zostanie poddany działaniu wysokich temperatur.
Szeroki asortyment pojemników do zgrzewu
O popularności plastikowych opakowań do zgrzewu wśród restauratorów decyduje więc szereg zalet pojemników, ale również ich bogata oferta. W produkcji takich opakowań od kilku dekad specjalizuje się firma Bittner. Jej asortyment obejmuje modele prostokątne i okrągłe o zróżnicowanej wielkości. Opakowania prostokątne w wersji jednodzielnej, dwudzielnej bądź trójdzielnej przeznaczone są do pakowania gotowych dań obiadowych. Natomiast okrągłe idealnie sprawdzają się jako pojemniki do zup oraz sałatek. Plastikowe opakowania do zgrzewu dostępne są także w kilku wariantach kolorystycznych.