Garnek to podstawa każdej kuchni. Bez niego nie jesteśmy w stanie wiele zrobić, nawet tych najprostszych czynności, takich jak ugotowanie parówki. By jednak był on przyjemny w użytku, spełniał dobrze nasze potrzeby, musimy posiadać odpowiednią ilość garnków w potrzebnych rozmiarach i z najlepszych materiałów, by mogły służyć nam przez lata.
A jakie materiały są najlepsze na garnki do kuchni? Tego dowiesz się podczas czytania artykułu.
Z jakich materiałów możemy kupić garnki do kuchni?
Mamy dość duży wybór pod względem materiałów na garnki. Możemy zakupić gliniane, miedziane, szklane, żeliwne, ze stali nierdzewnej oraz aluminiowe. Każdy materiał odznacza się innymi cechami, na które warto przed zakupem zwrócić uwagę.
Garnki gliniane
Są to garnki zdrowe do gotowania, gdyż wykonywane są z materiału całkowicie naturalnego.
Dzięki powłoce ceramicznej bez problemu możemy w nim gotować, czy piec potrawy z niewielką ilością tłuszczu, kiedy to nie będą się przywierać do dna i ścianek garnka. Posiłki, które w nich przygotowujemy, nie tracą swoich wartości odżywczych. Przed jego użyciem należy pamiętać, aby go namoczyć w wodzie. Ceramiczne produkty charakteryzuje niezwykle wysoka jakość, a ich zdobienie sprawia, że są one przepiękne, niepowtarzalne. Wspaniałe wyroby ceramiczne w swej ofercie posiada Manufaktura w Bolesławcu, na której stronie internetowej https://manufakturawboleslawcu.com/ możemy znaleźć między innymi talerze, dzbanki i filiżanki.
Garnki miedziane
Najdroższym tworzywem do wykonywania garnków jest miedź. Cena jednak idzie w parze z jakością, która jest bardzo wysoka. Garnki miedziane oprócz przepięknego wyglądu, słyną z dobrego przewodnictwa cieplnego. Jeśli potrzebna jest precyzja podczas przygotowywania dań – te garnki nadadzą się idealnie. Z tego względu też są wybierane przez najlepszych szefów kuchni na świecie.
Garnki szklane
Nowoczesnym rozwiązaniem jest szkło żaroodporne, które charakteryzuje się kruchością i nagrzewaniem, jednak są one najzdrowsze do gotowania ze względu na antyalergiczne oraz antybakteryjne właściwości materiału. Naczynia te nie wchodzą w reakcję z jedzeniem, nie wydzielają szkodliwych substancji oraz nie przechodzą zapachem potraw. Cenione przez właścicieli garnków jest to, że wszystko widać przez przezroczyste naczynie, a także to, że nic do niego nie przywiera, dzięki czemu jest łatwe do czyszczenia.
Garnki żeliwne
Garnki żeliwne odznaczają się niezwykłą trwałością budzącą podziw u swych użytkowników. Są odporne na uderzenia, uszkodzenia, zadrapania. Często służą rodzinom przez długie lata, przekazywane z pokolenia na pokolenie. Oprócz zalet, takich jak dobre przewodzenie ciepła, wysoka odporność są też wady, takie jak ciężar, który wcale nie jest taki mały oraz dość długi czas nagrzewania się naczynia. Garnek żeliwny jest uniwersalny, może służyć do gotowania, pieczenia, duszenia i smażenia.
Garnki ze stali nierdzewnej
Najczęściej wybierane są garnki ze stali nierdzewnej, które są trwałe, odporne na wysokie temperatury, różne uszkodzenia i przystępne cenowo. Cecha, na którą powinniśmy zwrócić uwagę – garnki ze stali nierdzewnej nie wchodzą w reakcję z jedzeniem, nie wydzielą szkodliwych substancji i nie wpływają na smak posiłków. Produkty ze stali nierdzewnej dość wolno się nagrzewają, ale za to równomiernie i dobrze się nagrzewają. Jeśli wybierzemy garnki o grubszym dnie, będą bezpieczne pod względem przypalania i przywierania jedzenia. Istotną sprawą jest to, iż mogą one zawierać nikiel, niezbyt korzystny dla alergików.
Garnki aluminiowe
Równie popularne co stal nierdzewna tworzywo – aluminium charakteryzuje się lekkością, wytrzymałością. Dobrze przewodzi ciepło, szybko się nagrzewa. W garnkach aluminiowych nie powinno się gotować potraw kwaśnych, gdyż uwalniają się wtedy szkodliwe związki, mające wpływ na nasz układ neurologiczny.
Przy wyborze garnka należy również zwrócić uwagę na to, w jaki sposób będziemy z nich korzystać – czy na płycie indukcyjnej, elektrycznej, czy też gazowej, gdyż każda płyta ma inne wymagania pod względem naczyń. Warto także zaopatrzyć się w szklane pokrywki, dzięki którym bez ich podnoszenia będziemy widzieć, co się dzieje w środku. Mając odpowiednie do gotowania garnki, będziemy przygotowywać posiłki z przyjemnością, co jest niezwykle ważne przy częstym gotowaniu.