Żyjemy w ciągłym pośpiechu i zdarza się, że nie mamy czasu, by spokojnie usiąść i zjeść posiłek w restauracji. Jak dbać o siebie, a przy tym nie tracić cennego czasu na oczekiwanie przy stoliku? Rozwiązaniem staje się mobilna gastronomia. Na ulicach naszych miast coraz częściej można zauważyć wózki i rowery gastronomiczne, które oferują sprzedaż najróżniejszych rodzajów żywności. Mobilna gastronomia zaczyna robić się coraz bardziej popularna, a przez to wiele osób uważa, że jest to doskonały pomysł na biznes. Co najczęściej jest sprzedawane z wózka gastronomicznego?
Sezon letni to czas, kiedy Polacy najchętniej wybierają jedzenie na świeżym powietrzu
Główne cechy mobilnej gastronomii, które przyciągają klientów, to prostota i funkcjonalność. Do sprzedaży żywności wystarczy jedynie rower gastronomiczny, obsługiwany przez jedną osobę wyposażony jest w różne akcesoria, które pozwalają w krótkim czasie zrealizować dane zamówienie. Ponadto mobilna gastronomia cechuje się elastyczną lokalizacją. Jednego dnia możesz prowadzić sprzedaż w dzielnicy biurowej, kolejnego w parku, a od czasu do czasu, na specjalne życzenie klientów możesz oferować produkty na różnego rodzaju imprezach firmowych. To, na czym polega mobilna gastronomia, to dostosowywanie oferty do danej sytuacji i potrzeb kupujących.
Lody dla ochłody
W upalny, letni dzień wzrok przechodniów spacerujących nad morzem szybko jest przyciągany przez wózek z lodami oferujący sprzedaż lodów. Każdy marzy, by sprawić sobie choć trochę przyjemności, a przy okazji ochłody. W dodatku coraz częściej, poza klasycznymi smakami, pojawiają się ręcznie robione lody naturalne.
Burgery, frytki, zapiekanki
Spieszysz się na spotkanie i nie masz czasu na porządny posiłek? W ofercie mobilnych punktów gastronomicznych znajdziesz przekąski w postaci zapiekanek lub frytek, które pozwolą zaspokoić głód i zapewnią Ci odpowiednią dawkę energii. To wygodna forma dla wszystkich, którzy nie mogą pozwolić sobie na czekanie, a jednak chcą pozostać w dobrej formie.
W zimę Polacy chętniej kupują gorące napoje
Gorąca kawa, czekolada
W dzisiejszych czasach rowery gastronomiczne mogą posiadać urządzenia służące do mielenia kawy. Warto wyróżnić się dobrej jakości produktami i zaskoczyć klientów świeżą, pachnącą kawą, a tych najmłodszych zachwycić prawdziwą, słodką czekoladą.
Herbata, aromatyczny grzaniec
Zimowy spacer wydłużył się i przyda się coś na rozgrzanie? Świetnym pomysłem może być herbata z imbirem i cytryną lub aromatyczny grzaniec z pomarańczami i goździkami. Rowery gastronomiczne dysponują coraz bogatszym asortymentem, a sprzedawcy dostosowują ofertę do potrzeb klienta.
A może smoothies lub gorące zupy?
W mobilnej gastronomii znajdą się także nietypowe potrawy. Wiosną, latem czy wczesną jesienią z sezonowych owoców takich jak truskawki, jagody czy borówki można zrobić pożywne smoothie. Za to zimą gorące zupy lub dania z aromatycznej, dobrze doprawionej kuchni azjatyckiej odpowiednio rozgrzeją i zadowolą nawet najbardziej wybrednych smakoszy.
Foodbike – pojazdy gastronomiczne, które stają się coraz bardziej rozpoznawalne przez Polaków
Zastanawiasz się jak postawić pierwsze kroki w świecie gastronomii? Mobilny punkt gastronomiczny to świetny pomysł! Nie wymaga tak dużej inwestycji finansowej jak lokal stacjonarny, a dodatkowo możesz w łatwy sposób modyfikować ofertę w zależności od pory roku i zapotrzebowania na dane produkty. Mobilna gastronomia to zdecydowanie przyszłość polskich ulic. Już teraz wózki gastronomiczne cieszą się coraz większą popularnością i można spotkać je w parkach, centrum miasta, na nadmorskich deptakach czy na festynach. Jeśli myślisz o własnym punkcie gastronomicznym, skorzystaj z pomocy specjalistów, którzy nie tylko pomogą dobrać Ci odpowiedni sprzęt, a także dzięki swojemu doświadczeniu będą w stanie odpowiedzieć na wszelkie pytania w tym temacie. Firma Foodbike to czołowy polski producent rowerów, wózków i akcesoriów gastronomicznych, dzięki którym Twój biznes szybko się rozwinie i w krótkim czasie zacznie przynosić zyski.