Pizza, pasta, tiramisu – włoskie przysmaki podbijają świat

Są takie potrawy, które smakują wszędzie – niezależnie od położenia geograficznego, kultury, obyczajów. Raz na jakiś czas pojawia się przysmak, który szturmem podbija serca ludzi na całym globie. Do najpopularniejszych potraw na świecie zaliczają się te, które swoje korzenie mają w słonecznej Italii. Oto wybór największych hitów prosto z Włoch.

Pizza rządzi

Gdziekolwiek nie mieszkamy, w jakimkolwiek mieście nie spędzamy urlopu, wszędzie natkniemy się na włoskie knajpki. Opanowały, dosłownie, cały świat. Wakacje w Dubaju? Pizza. Urlop na Bali? Pizza. Interesy w Małopolsce? Pizzeria na Grzegórzkach w Krakowie. Dosłownie wszędzie można posilić się wysokiej jakości, oryginalną pizzą. Nie ma miejsca na świecie, w którym nie znalazłoby się mnóstwo fanów tego prostego placka. Aż 96% Polaków jada pizzę – tak wynika z badań. I trudno się dziwić. Ze świecą szukać drugiego tak uniwersalnego, prostego i jednocześnie smakowitego dania.

Dobra włoska pizza to taka, której ciasto wykonano z odpowiedniej mąki, wyrobiono w zalecany sposób i wypieczono w bardzo wysokiej temperaturze. Drugim sekretem jest sos na bazie pomidorów. Dopasowane do nich przyprawy sprawiają, że jego smaku nie da się podrobić. Do tego oryginalna, delikatna włoska mozzarella. Oto podstawy, które musi opanować każdy fan tej potrawy.

Pasta w świecie

Włochy to również stolica makaronów. Nigdzie nie ma tylu rodzajów makaronu i tylu sposób na jego przyrządzanie jak właśnie tutaj. Obok tej potrawy nie sposób przejść obojętnie. Jej sekret tkwi w niezwykłej uniwersalności. Spośród setek opcji każdy przecież wybierze coś dla siebie.

Wybór odpowiedniego sosu to jednak prawdziwa sztuka. Nie wystarczy pierwsza z brzegu rurka i pomidory z puszki. Tutaj wymaga się doświadczenia, wiedzy i smaku. Dopasowanie sosu opiera się głównie na tradycji regionalnej, czyli przepisach przekazywanych sobie od wieków. Ale liczą się też cechy samego makaronu – jego wielkość, powierzchnia i przyczepność. Karbowane wchłoną więcej dodatków niż te gładkie, świetnie łączą się dzięki temu z gęstymi sosami. Te małe pasują z kolei do gładkich sosów. Każdy region ma też swoje obyczaje i receptury, które udoskonalane są od lat. Nic dziwnego, że nie ma lepszych past niż te rodem z Italii.

Słodkie pyszności

Trzecim najpopularniejszym daniem z Włoch jest tiramisu, czyli delikatny deser z biszkoptami, kawą, kremem i kakaową posypką. Jego nieoczywisty smak szybko podbił serca ludzi na wszystkich kontynentach. Nic dziwnego – gdzie szukać słodkich przyjemności jak nie w skąpanych w słońcu krajach? Włosi wiedzą co dobre. Już sama nazwa smakołyku mówi wprost o co tutaj chodzi. Tłumaczy się ją jako „przebudzić się” lub… „popraw mi humor”! I to właśnie robi tiramisu – sprawia, że nawet najbardziej sroga zima przestaje doskwierać. Żeby wykonać samodzielnie taki deser należy zakupić wysokiej jakości włoskie składniki. Bez nich nie ma oryginalnego smaku.

A jeśli nie masz ochoty na skomplikowane zakupy i długie posiedzenia w kuchni, odwiedź pizzerię Dominium na Grzegórzkach w Krakowie. Tiramisu, makaron czy pizza w Krakowie moga być równie pyszne jak we Włoszech!

Pizza, pasta, tiramisu – włoskie przysmaki podbijają świat
Rate this post

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here