Pakowarka komorowa do restauracji. 5 argumentów za jej kupnem

Za kupnem pakowarki próżniowej do lokalu gastronomicznego przemawia wiele powodów. Oto pięć najważniejszych.

Marnowanie żywności to problem, który obecny nie jest nie tylko w sklepach i gospodarstwach domowych. Mimo dobrego planowania, może pojawić się również w restauracjach i innych lokalach gastronomicznych. Sposobem na przynajmniej częściowe uporanie się z nim jest prawidłowe przechowywanie żywności. Pomoże w tym technologia pakowania próżniowego, która dzięki dedykowanym urządzeniom dostępna jest dziś nie tylko w zakładach produkcyjnych. Przedłużenie ważności to zresztą nie jedyny powód, by zdecydować się na zakup pakowarki próżniowej w sklepie gastroprodukt.pl.

Konserwacja lepsza niż mrożenie

Chociaż mrożąc produkty można zachować ich świeżość na dłużej, to nie jest to metoda, która zawsze dobrze się sprawdza. Mrożone owoce, warzywa, sery czy wędliny po rozmrożeniu nie zachowują już swojej pierwotnej konsystencji i kształtu, a w niektórych przypadkach zmianie ulega też ich smak i zapach. Tymczasem pakowarka komorowa pozwala na zapakowanie wielu paczek jednocześnie przy zachowaniu ich wszystkich właściwości. Pakowanie próżniowe chroni też jedzenie przez zawilgoceniem lub schnięciem. Czas ich przechowywania może wynieść nawet dwa miesiące, przy czym jest uzależniony od rodzaju żywności.

Szybsze przygotowanie posiłków

Kuchnie posiadające pakowarkę próżniową mogą znacznie skrócić czas niezbędny do przygotowania posiłków wydawanych klientom. To z kolei przekłada się na zwiększenie poziomu ich zadowolenia z usług. Zakup tego typu urządzenia można więc uznać za inwestycję w pozytywny wizerunek restauracji i usprawnienie pracy personelu, który wiele dań będzie mógł przyrządzić znacznie szybciej, korzystając z gotowych produktów lub półproduktów.

Ochrona przez szkodnikami

Mole spożywcze, muchy, muszki owocowe czy osy to tylko niektóre z insektów, których obecność na powierzchni produktów żywnościowych może prowadzić do ich zanieczyszczenia lub zainfekowania niebezpiecznymi drobnoustrojami. Wykonane z grubej folii worki do użytku w pakowarce próżniowej stanowią dla nich doskonałą barierę. Nie bez znaczenia jest też fakt, że żywność pakowana próżniowo nie wydziela zapachu – nie wabi więc żadnych owadów do kuchni.

Oszczędność miejsca w magazynie

Efekt opisany w poprzednim akapicie można uzyskać również pakując produkty w słoje, puszki lub opakowania z twardego tworzywa, jednak te rozwiązania mają poważne wady. Po pierwsze – nie chronią żywności przed szybkim zepsuciem. Po drugie zaś – zapakowane tak jedzenie zajmuje dużo więcej miejsca niż worki, z których usunięto całe powietrze. Warto wspomnieć również o ich niewielkiej wadze, która ma duże znaczenie w przypadku regałów o niedużym obciążeniu maksymalnym.

Łatwiejsza dystrybucja produktów

Produkty zapakowane próżniowo dużo lepiej znoszą transport. Powinny mieć to na uwadze przede wszystkim osoby zarządzające kuchniami w restauracjach oferujących dowóz do klienta oraz w szpitalach lub hotelach. Pakowarka próżniowa komorowa (zobacz produkty) pozwoli szybko zapakować wiele dań i w niezmienionym stanie dostarczyć je do klientów, gości lub pacjentów.

Artykuł we współpracy z firmą GastroProdukt Professional

Poprzedni artykułLampy ścienne w twoim domu
Następny artykułImport z Chin – dokumenty

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj