Food truck to najczęściej specjalnie przerobiony samochód dostawczy, przystosowany do sporządzania i sprzedaży żywności. W związku z tym, że jest to mobilny punkt gastronomiczny, nie podlega on przepisom techniczno –budowlanym.
Otwierając jednak działalność związaną z prowadzeniem przyczepy gastronomicznej należy, zapewnić odpowiedni stan higieniczno-sanitarny. Szczegółowe wytyczne zawarte są w II i III rozdziale do załącznika II Rozporządzenia 852/2004 w sprawie higieny środków spożywczych. Niezależnie od tego, co będziemy przyrządzać oraz sprzedawać w naszym food trucku, należy spełnić podstawowe wymagania sanepidu dla gastronomii.

O czym pamiętać, aby Twoja przyczepa gastronomiczna spełniała wszystkie wymogi?
Niezależnie od tego, co planujesz przyrządzać oraz sprzedawać w swoim food trucku, musisz spełnić podstawowe wymagania sanepidu dla gastronomii. Powierzchnie ścian, blatów czy podłóg w przyczepie gastronomicznej muszą być gładkie oraz zmywalne, tak aby można było je bez problemu umyć. Dopuszczalne są blaty drewniane, muszą być jednak dobrze zakonserwowane, tak aby nie chłonęły wody. Bezwzględnie musi być umywalka do mycia rąk oraz miejsce z bieżącą wodą do mycia sprzętu kuchennego oraz punkt do mycia żywności.
Przyczepa gastronomiczna musi zostać zaopatrzona w wodę, zarówno zimną jak i ciepłą. Podstawowym wyposażeniem są dwa pojemniki – pierwszy na czystą wodę, drugi na ścieki. W gastronomi nie można używać wielorazowych ścierek kuchennych, są one siedliskiem bakterii oraz pleśni. Urządzenia takie jak lodówki czy zamrażarki muszą być wyposażone w termometry, temperatura w ich wnętrzu musi być na bieżąco monitorowana. Urządzenia do obróbki cieplnej znajdujące się w food tracku muszą być odpowiednio osłonięte od strony klienta.

Food truck – odpowiednie przechowywanie żywności
Bardzo ważna jest też segregacja żywności w przyczepie gastronomicznej. Mięso poddane już obróbce termicznej nie może być przechowywane obok mięsa świeżego, dlatego że mięso surowe może zawierać bakterie np. Salmonelli. Ważne jest zorganizowanie miejsca w lodówce i odpowiednie rozlokowanie żywności, bardzo przydatne są tutaj zamykane pojemniki. Kolejnym ważnym elementem w przyczepie gastronomicznej są odciągi stanowiskowe – czyli okap. Musi znajdować się nad grillem, być sprawny. Odpowiednie dobrany okap ważny jest ze względów sanitarnych jaki i bhp – zapewni pracownikom komfort pracy. Należy pamiętać również o powierzchniach roboczych, zalecana jest ich duża ilość. Jeśli policzyłeś, ile ich potrzebujesz dodaj jeszcze jeden, na pewno się przyda.
Kolejną bardzo ważną rzeczą w food tracku jest przechowywanie odpadków – kosze na śmieci powinny mieć pokrywy. Bardzo ważna jest ich odpowiednia segregacja! Pamiętaj, że tłuszczy różnego rodzaju nie można wylewać do ścieków, odbiorem takich odpadów zajmują się odpowiednie firmy, co ważne odbiór jest darmowy. Aby utrzymać swoją przyczepę gastronomiczną w czystości potrzebujesz wszelkiego rodzaju środków chemicznych – pamiętaj, że nie możesz ich trzymać obok artykułów spożywczych, potrzebna jest osobna szafka!