Etykiety termiczne – co warto wiedzieć o ich właściwościach?

Etykiety termiczne do specjalna kategoria etykiet samoprzylepnych, które są stosowane głównie na towarach charakteryzujących się szybką rotacją. Chętnie sięga po nie głównie branża spożywcza oraz logistyczna, które potrzebują niedrogich oraz łatwych w aplikacji etykiet, które niekoniecznie muszą charakteryzować się długą przydatnością do użytku. Etykiety termiczne mogą posiadać zróżnicowane parametry użytkowe, co pozwala na ich zastosowanie zarówno w przypadku towarów przechowywanych przez zaledwie kilka tygodni, jak i tych składowanych przez kilka miesięcy.

Czym na tle innych etykiet wyróżniają się etykiety termiczne?

Etykiety termiczne należą do kategorii etykiet samoprzylepnych, ale w ich przypadku do wykonywania zadruku nie musi być wykorzystywana kalka barwiąca. Mają postać samoprzylepnych kawałków papieru, które aplikuje się bezpośrednio na opakowanie danego produktu. Ze względu na swoje właściwości, najczęściej są one stosowane do znakowania towarów o dużej rotacyjności, czyli takich, które nie wymagają długiego okresu składowania. Etykiety termiczne są więc najchętniej zamawiane przez przedstawicieli branży spożywczej oraz logistycznej, którzy operują głównie towarami takiego rodzaju.

Etykiety termiczne pozwalają na przekazanie sporej ilości informacji na stosunkowo niewielkiej powierzchni. Są przy tym niedrogie w produkcji, łatwe w aplikacji oraz idealnie dostosowane do specyfiki swojego przeznaczenia. Ich trwałość wynosi około pół roku, co daje szerokie możliwości ich wykorzystania w branży spożywczej, logistycznej i innych. Warto mieć jednak świadomość, że ze względu na swoją specyfikację, etykiety termiczne nie powinny być stosowane w miejscach, w których będą narażone na kontakt z ekstremalnymi warunkami atmosferycznymi, w tym np. poddawane działaniu wysokich temperatur czy wody. Działanie takich czynników może bowiem nieodwracalnie uszkodzić powierzchnię etykiety oraz uniemożliwić odczytanie znajdujących się na niej informacji.

Etykiety termiczne i ich dwa najważniejsze rodzaje

Aktualnie w sprzedaży dostępne są dwa, podstawowe rodzaje etykiet termicznych. Pierwszy z nich stanowią etykiety typu ECO, które są zbudowane na bazie zwykłego papieru termicznego. Taka konstrukcja etykiety sprawia, że nie jest ona odporna na działanie wilgoci. W rezultacie, takie etykiety termiczne są polecane do znakowania towarów przechowywanych w suchych miejscach, w których nie będą narażone na kontakt z wodą, wilgocią ani tłustymi substancjami mogącymi nieodwracalnie uszkodzić ich powierzchnię czyniąc naniesione nadruki niemożliwymi do odczytania.

Drugim rodzajem etykiet termicznych są natomiast etykiety typu TOP. Są one zbudowane ze specjalnego papieru termicznego powlekanego. Są wyposażone w dodatkową warstwę ochronną, która czyni je odpornymi na działanie wilgoci, wody oraz tłustych substancji. Ze względu na takie właściwości, etykiety TOP świetnie sprawdzają się do znakowania towarów przechowywanych w chłodniach, gdzie zwykłe etykiety termiczne nie wywiązałyby się prawidłowo ze swojej roli.

Poprzedni artykułDrukarki przemysłowe – co warto wiedzieć o ich zakupie i użytkowaniu?
Następny artykułHałas jako szkodliwy czynnik cywilizacyjny wpływający na zdrowie ludzi

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj