Afrykańska mąka teff – co to jest i komu jest polecana?

Teff – zboże o tajemniczej nazwie, pochodzące z Afryki. Od niedawna zyskuje coraz większą popularność również u nas. Dlaczego? Mąka z niego jest naturalnie bezglutenowa, wytrzymała na długie przechowywanie i bogata w składniki odżywcze.

Co wiemy o mące teff?

Inna nazwa zboża teff to miłka abisyńska. Uważa się, że to ono pozwalało na przetrwanie dawnym etiopskim ludom, pomimo bardzo niesprzyjających warunków. Dziś również my możemy korzystać z jego niezwykłych właściwości. Choć mąka teff jest kochana przede wszystkim przez osoby unikające glutenu, poleca się ją każdemu. Ta egzotyczna dla nas mąka może naprawdę zaskoczyć. Dzięki temu, że zawiera liczne mikro- i makroelementy, witaminy, a także świetnej jakości białko, wzmacnia organizm i jest chętnie wykorzystywana przez osoby prowadzące wymagający tryb życia np. sportowców lub ludzi wykonujących wyjątkowo ciężką pracę. Z tego samego powodu poleca się ją także kobietom w ciąży i matkom karmiącym, a także rekonwalescentom.

Teff – jak wykorzystać w kuchni

Mąka teff wykazuje ciekawą właściwość – sprawia, że przygotowane z niej wypieki lub inne potrawy dłużej zachowują świeżość, pozostają przy tym jędrne, smaczne i nie psują się. Warto dodawać ją do pieczywa na zakwasie, naleśników czy placków. Za jej pomocą można także zagęszczać zupy lub gulasze, w ten sposób uzyskując lepszy smak, konsystencję, a także podnosząc wartość odżywczą dania. Z pewnością każdy, kto uwielbia kuchenne eksperymenty powinien sięgnąć po miłkę abisyńską i zaprzyjaźnić się z tym niezwykłym produktem. Pomysłów na pewno nie zabraknie – od prób przygotowania tradycyjnych afrykańskich potraw po wykorzystanie mąki do przepisów, które już dobrze znamy… czasami zbyt dobrze.

Gdzie szukać mąki z miłki abisyńskiej?

Nie jest to jeszcze produkt bardzo znany i popularny, dlatego z pewnością nie znajdziemy go wszędzie, jednak w dobrze zaopatrzonym sklepie z żywnością ekologiczną nie powinno być z tym problemu. Najłatwiejsze zadanie będą mieli wielbiciele zakupów online. Jedno jest pewne – warto pytać i szukać, żeby lepiej poznać to zaskakujące zboże i przekonać się co uda nam się dzięki niemu stworzyć w swojej kuchni.

Jeśli chcesz dowiedzieć się więcej o zbożu i mące teff, sprawdź artykuł na blogu ekoAlei – https://ekoaleja.eu/Bezglutenowa-maka-z-milki-abisynskiej-czyli-maka-teff-wlasciwosci-i-zastosowanie-blog-pol-1577926418.html

Afrykańska mąka teff – co to jest i komu jest polecana?
Rate this post

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here